Cebud, het Centrum voor budgetadvies en –onderzoek lanceert REMI, een gebruiksvriendelijke webapplicatie voor OCMW’s die willen inzetten op een rechtvaardige en meer uniforme uitvoering van het recht op maatschappelijke dienstverlening. REMI is de publiekstrekker van de studiedag “Menswaardig leven” in het Vlaams Parlement op dinsdag 14 januari.
Op de studiedag presenteert Cebud de resultaten van enkele recente onderzoekprojecten over de implementatie in de Vlaamse OCMW’s van referentiebudgetten (geprijsde korven van goederen en diensten, die een bepaalde levenstandaard vertegenwoordigen) voor een menswaardig inkomen. Minister Ingrid Lieten heet de deelnemers welkom.
Menselijke waardigheid
“Menselijke waardigheid” is een fundamenteel recht en het leidinggevend principe voor het handelen van OCMW-medewerkers en –beleidsvoerders. Welke steun men verleent, op basis van welke criteria en welke bedragen worden uitgekeerd, beslist het lokale OCMW autonoom. De keerzijde hiervan is een grote verscheidenheid in de hulp- en dienstverlening. Voor dezelfde cliëntsituaties bestaan er zeer grote verschillen tussen en binnen OCMW’s wat betreft de aard en de hoogte van de toegekende uitkeringen. De woonplaats van een cliënt (en de financiële draagkracht van het plaatselijke OCMW) zou niet mogen bepalen of iemand wel of niet menswaardig kan leven.
Met referentiebudgetten op weg naar een inclusieve samenleving
Langdurig moeten rondkomen met een niet-menswaardig inkomen is schadelijk voor mens en maatschappij. Beleidsvoerders op diverse beleidsniveaus werken best aan een inclusieve samenleving. Referentiebudgetten voor maatschappelijke participatie kunnen hiervoor een inspirerend en richtinggevend kader zijn. Referentiebudgetten zijn geprijsde korven van goederen en diensten, die een bepaalde levenstandaard vertegenwoordigen. Uitgangsbasis bij de uitwerking van de Belgische referentiebudgetten zijn niet de klassieke productcategorieën zoals voeding, kleding, huishoudgoederen enzovoort, maar wel de fundamentele behoeften die moeten vervuld zijn om volwaardig te kunnen participeren aan de samenleving. In het persdossier in bijlage vindt u hierover meer informatie.
Referentiebudgetten voor een Menswaardig Inkomen (REMI)
Cebud ontwikkelde hiervoor REMI, Referentiebudgetten voor een Menswaardig Inkomen. REMI is een online tool, bedoeld voor de dagdagelijkse werking van sociale diensten van OCMW’s.
REMI berekent op maat van iedere cliënt een referentiebudget. Dit budget geeft de hoogte van het inkomen weer dat minimaal noodzakelijk is om menswaardig te kunnen leven. Het referentiebudget wordt vergeleken met het reëel beschikbaar inkomen van de cliënt. Het verschil geeft het inkomen dat de cliënt extra nodig heeft indien:
• De inkomsten niet kunnen worden verhoogd
• De vaste uitgaven niet kunnen worden verminderd
REMI reikt uniforme criteria aan om leefsituaties te beoordelen in functie van de menselijke waardigheid en doet dit op maat van elke cliënt. Zo zal dezelfde cliënt in verschillende OCMW’s tot eenzelfde referentiebudget komen, en zullen verschillende cliëntsituaties binnen hetzelfde OCMW tot verschillende referentiebedragen leiden.
Cebud
Cebud, het Centrum voor budgetadvies en –onderzoek, is een onafhankelijk advies- en onderzoekscentrum, verbonden aan de Thomas More hogeschool, dat actief bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Hiervoor baseert het zich op kwaliteitsvol wetenschappelijk onderzoek en werkt het samen met relevante stakeholders in binnen- en buitenland. (www.cebud.be).
Gedetailleerde informatie in de folder
Dinsdag 14 januari 2014
Vlaams Parlement, Zaal De Schelp, Hertogsstraat 6, 1000 Brussel
09.30-09.45u: Verwelkoming door Minister Ingrid Lieten
09.45-12.00u: Lezingen
13.00-13.45u: Hoe kunnen referentiebudgetten de praktijk van de OCMW-hulpverlening ondersteunen?
13.45-14.20u: REMI: een webapplicatie met referentiebudgetten voor een menswaardig inkomen. Hoe kan REMI in ieder Vlaams OCMW worden gebruikt?
14.40-15.50u: Debat over armoedebestrijding en aanvullende financiële steun met Piet Van Schuylenbergh (VVSG) en de OCMW-voorzitters van Gent, Maldegem, Malle, Kortrijk en Meeuwen-Gruitrode. Moderator is Guy Tegenbos.
15.50-16.00u: Afsluiting door Thierry Taverna, Groepsvoorzitter Gezondheid, Welzijn en Lerarenopleiding & lid van het directiecomité van Thomas More