Quantcast
Channel: Nieuwsberichten
Viewing all 843 articles
Browse latest View live

Expect more insights

$
0
0

De toekomst van het bankieren: heroriënteren of herdefiniëren?

De zesde staatshervorming heeft de onroerend goed fiscaliteit grondig door elkaar geschud. Door de zgn. bijzondere financieringswet is er nl. op fiscaal vlak een verdeling van bevoegdheden gekomen tussen de federale staat en de drie gewesten. Omdat de gewesten bevoegd zijn geworden voor de eigen woning inds 1 juli 2014 én omdat het bevoegde gewest wordt bepaald door uw domicilie op 1 januari van het aanslagjaar heeft dit al gevolgen voor gans het inkomstenjaar 2014. Volgende aspecten komen ter sprake:

  •  Onder welk gewest valt u fiscaal gezien voor aanslagjaar 2015?
  • Wat is volgens de bijzondere financieringswet te verstaan onder “de eigen woning”?
  • Onder welke voorwaarden geeft een woning recht op de woonbonus?
  • Welke concrete gevolgen heeft dit voor de aangifte over inkomsten 2014?
  • Wat gebeurt er met de fiscale voordelen van lopende leningen?
  • Wat met woonleningen die in 2015 worden aangegaan? Hoe ziet de Vlaamse en Brusselse woonbonus voor 2015 er uit ?
  • Wat met een woning die deels beroepsmatig wordt gebruikt?


Spreker: Sophie Hugelier

Meer weten en inschrijven

  • Datum | Zaterdag 7 maart 2015 Onthaal vanaf 9.00 u, start om 9.30 u – Einde omstreeks 12.30 u
  • Locatie |Thomas More | Zandpoortvest 60, 2800 Mechelen | Grote publieke parking naast het gebouw
  • Toegang | € 75 (U ontvangt een factuur die geldt als inschrijvingsbewijs)
  • Inschrijven | Gelieve uw komst  online te bevestigen vóór 28/2/2015.

Building Dementia Care of the Future

$
0
0

Hoe maken wij de maatschappij dementievriendelijk?

Op woensdag 4 maart kan je in het AZ Turnhout kennismaken met de nieuwste inzichten in dementiezorg. Dementie is één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw. Dementie treft niet alleen de oudere maar ook zijn omgeving. Mantelzorgers bieden 60% van alle zorg aan personen met dementie. Onze maatschappij moet dan ook “dementievriendelijk” worden.

Innovaties in de zorg kunnen de taak van de mantelzorg lichter maken. Een belevingskussen met lievelingsmuziek, een app om dementerende ouderen in de dagelijkse routines te steunen, een pakket om de draagkracht van de mantelzorgers te versterken,… het zijn maar een paar voorbeelden uit binnen- en buitenland, die morgen in Turnhout voorgesteld worden. 

Internationale samenwerking in de dementiezorg

 “Building dementia care of the future” richt zich tot personen en organisaties die een zo goed mogelijke zorg willen bieden aan ouderen met dementie en hun omgeving. Tijdens dit symposium maken zij kennis met de innovaties in dementiezorg die het “Innovate Dementia consortium” met partners uit België, Engeland, Duitsland en Nederland gerealiseerd heeft. Het consortium kon hiervoor rekenen op Europese steun via het INTERREG IVb NWE-programma.

Het symposium wordt ingeleid door Prof. Dr. Martina Hassler van de Ostaflia University of Applied Sciences, een autoriteit in de innovatie van de dementiezorg. 

Innovaties in de dementiezorg

Een greep uit de voorgestelde innovaties:

  • Muziek en dementie

De Technische Universiteit Eindhoven heeft samen met Stichting Land van Horne een belevingskussen met lievelingsmuziek en stemgeluiden ontwikkeld voor personen met dementie. 

  • De relevantie van psycho-educatie

Het Expertise Centrum Dementie en de Vlaamse Alzheimer Liga hebben een nieuw psycho-educatiepakket voor mantelzorgers ontwikkeld. Dit pakket zet in op de verschillende vormen van coping met als doel het vergroten van de draagkracht maar wil ook de draaglast bij de mantelzorgers inzichtelijk maken. 

  • Hoe studenten en jonge vrijwilligers betrekken bij dementiezorg

Het Alexian Research centre in Krefeld, Duitsland heeft een ondersteuningsmodel ontwikkeld voor iedereen die lijdt aan dementie en hun zorgverleners. Dit model houdt o.a. een netwerk van zorgprofessionals in en betrekt daarnaast ook jonge vrijwilligers in hun werking. 

  • Wat met kwaliteit in dementiezorg? 

Om welzijn en kwaliteit van leven van ouderen met dementie te bevorderen, moeten we eerst zicht krijgen op wat kwaliteit van leven is. Hoe we dit kunnen meten en meer specifiek hoe we een dementiespecifieke bepaling van kwaliteit van leven kunnen krijgen. 

  • Co-creatie met personen met dementie

Liverpool Creative design studio heeft samen met personen met dementie, hun mantelzorgers, professionele zorgverleners en onderzoekers een smartphone en tablet app ontwikkeld om de oudere met dementie te ondersteunen in zijn dagelijks routines. 

Meer info?

Neem zeker een kijkje op de website www.innovatedementia.eu.

Mobilab   

500 jonge programmeurs nemen het tegen elkaar op in de Vlaamse programmeerwedstrijd

$
0
0

Op woensdag 25 februari 2015 om 14u organiseren KU Leuven en Thomas More de zevende editie van de Vlaamse Programmeerwedstrijd.

Vlaamse programmeerwedstrijd

In deze wedstrijd nemen 500 deelnemers het in teams van drie personen tegen elkaar op door in een beperkte tijd (3 uur) zoveel mogelijk uitdagende programmeeroefeningen op te lossen in een programmeertaal naar keuze. Zo moesten deelnemers vorig jaar onder andere een bedieningssysteem programmeren voor de dienst burgerzaken van de stad Gent.

Vragen worden rechtstreeks opgelost op computer en antwoorden worden volledig automatisch verbeterd. Een scorebord toont live de rangschikking van de deelnemers. Vrijwel onmiddellijk na het einde van de wedstrijd is de uitslag gekend en volgt de officiële prijsuitreiking. De wedstrijd gaat door in een grote tent en levert dus leuke beelden van grote groepen enthousiaste jongeren.

Verschillende onderwijsinstellingen en toonaangevende ICT bedrijven ondersteunen de wedstrijd en willen zo de passie voor programmeren bij Vlaamse jongeren aanmoedigen en de knappe ICT-koppen van de toekomst als eerste ontdekken.

We staan u graag te woord op de dag zelf, of voordien. Hieronder vindt u ter illustratie alvast een video en vox pop (editie 2013) en beeldmateriaal (editie 2014).

Beeldmateriaal

Programma

  • 14u: Start van de wedstrijd
  • 17u: Einde van de wedstrijd
  • 18u: Prijsuitreiking

Promofilmpjes afstudeerprojecten 2015

$
0
0

Studenten van de opleiding leraar lager onderwijs campus Mechelen maakten tussentijds een promofilmpje voor hun afstudeerprojecten 2015: taalrijke klas, lessenreeks muvo rond talenten, natuurspeelplaats, zorgtuin, Engels in de basisschool, Eerste hulp voor startende leraren, Wetenschaps- en techniekkalender,...

Nieuwsgierig?  Klik dan door.

Hippie Heppie!

$
0
0

Sportieve en creatieve activiteiten voor kinderen

Negen woensdagnamiddagen op rij worden kinderen uit de lagere school op Campus Turnhout van Thomas More ondergedompeld in allerhande sportieve en creatieve avonturen. Studenten Sport, Bewegingsrecreatie en Plastische opvoeding van de Lerarenopleiding slaan de handen in mekaar en laten een paar tientallen kinderen sporten, bewegen en creatief bezig zijn. 

Sportcampus…

De Turnhoutse campus profileert zich steeds meer als dé sportcampus van Thomas More. De opleiding Leraar Secundair onderwijs Lichamelijke opvoeding en Bewegingsrecreatie is al jaren een vaste waarde in Turnhout. De opleiding Sportmanagement maakt studenten wegwijs in sport, events en management. 

En vanaf september 2015 komt daar een volledig nieuwe opleiding bij. Sport en bewegen is geknipt voor sportievelingen, die mensen op een gezonde manier wil laten sporten en bewegen. Ze leren trainings- en bewegingsadvies op maat uittekenen om diverse doelgroepen te coachen. 

… met een artistiek luik

Er zitten niet alleen sportievelingen in de Lerarenopleiding van Turnhout. Creatieve zielen vinden er hun gading in de opleiding Plastische opvoedingproject Kunstvakken. Al die sportieve en creatieve talenten bundelen de krachten om kinderen tussen 6 en 12 jaar niet minder dan negen hippe woensdagnamiddagen te bezorgen.

Hippie Heppie

“Hippie Heppie” heet het project en het wordt al voor de derde keer op jaar georganiseerd. Er is voor elk wat wils. Sportievelingen kunnen in de sporthal, de danszaal of buiten terecht voor bewegingsactiviteiten zoals een ballon- en strandballenfestijn, voetbalfiësta, ballenkraam, baseball, hippe moves, verhalendans, streetdance, klim- en klauterarena, airtrack, ….

De creatievelingen leven zich uit in het atelier met film, foto, drama, expressie, beeld en muziek. Bovendien wordt er elke week gewerkt rond een waarde of attitude (doorzettingsvermogen, creativiteit, zorgzaamheid,…). Op die manier brengen de studenten de kinderen nog veel meer bij dan enkel de zin om te sporten of creatief bezig te zijn!

Kom eens kijken

De studenten verwachten morgen ongeveer 70 kinderen. Wil je hen aan het werk zien, kom dan op woensdag 11 maart tussen 13.15 tot 16.45 uur eens langs op de Turnhoutse campus. Meer info vindt u in onderstaande flyer.

Bijlage: 
tm-2015_03_11-hippie_heppie-flyer.pdf

Nieuwsgierig naar wetenschap en techniek

$
0
0

Een colafontein, een fietspompraket of een patattenkanon... niets is nog vreemd voor de studenten van het tweede jaar leraar lager onderwijs na de module WO - wetenschap en techniek.

Bekijk zelf enkele experimenten: 

Diversiteit troef

$
0
0

Bijna-afgestudeerden leraar lager onderwijs op campus kruidtuin werkten in de module 'kind in de wereld' rond de waarde van diversiteit in de klasgroep. En of die groot is! Bekijk het filmpje dat meer zegt dan 1000 woorden...

Tahrirplein in Mechelen

$
0
0

Arabische wereld in transitie

Op 2 april organiseert de Thomas More-hogeschool een debatavond over de Arabische Wereld en het Midden-Oosten, met ruime aandacht voor de actuele problematiek rond Europese Syrië-strijders en de radicalisering van moslimjongeren. Maar ook met een open blik op ontwikkelingen op het vlak van kunst en cultuur, vrouwenrechten en onderwijs.

Een impressionante line-up van debaters nemen het woord. Ze geven elk – vanuit hun expertise – een genuanceerde analyse over wat er zich allemaal in deze regio afspeelt en hoe die ontwikkelingen te voelen zijn in Europa, en Vlaanderen in het bijzonder.

Journaliste en Midden-Oosten-experte Hind Fraihi modereert de gesprekken. U bent van harte welkom! 

Programma


19.00 uur | Onthaal
 
19.30 uur | Verwelkoming, Machteld Verbruggen (algemeen directeur Thomas More-hogeschool)
 
19.35 uur | Korte lezingen rond 4 thema’s:
 

  • ‘Jongeren en identiteit in de Arabische Wereld’, Dyab Abou Jajah (voorzitter Movement X)
  • ‘Hoe gemeenschapsvorming radicalisering in de samenleving helpt tegengaan’, Hans Bonte (burgemeester Vilvoorde)
  • ‘Kunst en cultuur in de Arabische Wereld’, Warda El Kaddouri (VN-jongerenvertegenwoordiger en research fellow UGent)
  • ‘Vrouwenrechten in de Arabische Wereld’, Samira Bendadi (journaliste Mo Magazine en auteur Dolle Amina’s)

 
21.00 uur | Debat, moderator: Hind Fraihi
 
21.30 uur | Netwerkdrink

Praktisch

De toegang is gratis. Gelieve online in te schrijven voor 31 maart.


 


WiWetenschapscafé

$
0
0

Dorst naar kennis? Wetenschap tussen pot en pint…

Je hoeft helemaal geen wetenschapper te zijn om het wetenschapscafé interessant te vinden!

Gezellig aan een tafeltje, drankje bij de hand, luisteren naar een boeiend en toegankelijk betoog... Nadien verder discussiëren ‘tussen pot en pint’ … En dan voldaan en verzadigd van kennis naar huis gaan… Dat is het opzet van een wetenschapscafé.

Johan Albrecht is professor aan de Universiteit Gent waar hij milieueconomie, energie en klimaatbeleid doceert. Hij zal u op dinsdagavond 31 maart onderhouden over de uitdagingen van de nucleaire uitstap en de vraag of het gevaar voor een 'black-out' reëel is. Met andere woorden: 'Gaat het licht straks echt uit'?

Het WiWeTenschapscafé heeft haar stek op de campus van Thomas More in de Kruidtuin te Mechelen (Lange Ridderstraat 44)

Toegang tot het wetenschapscafé is gratis, op voorhand registreren is wel nodig en kan via http://wiweter.be/wiwetenschapscafé.html

Wij kijken er alvast naar uit je daar te ontmoeten!

Thomas More-hogeschool opent nieuwe Campus National

$
0
0

Studentencampus met sociaal engagement voor de buurt

Op donderdag 19 maart opent Thomas More-hogeschool een gloednieuwe campus in de Kronenburgstraat in Antwerpen, Campus National. Op Campus National studeren, wonen en leven studenten midden de Antwerpenaren. Naast lesfaciliteiten, een leercentrum en flexwerkplekken huisvest de nieuwe campus immers ook studentenkamers en studio’s voor 50 studenten die een sociaal engagement opnemen in de buurt. Zo wordt de nieuwe hogeschoolcampus een sociale ontmoetingsplaats in de stad met meerwaarde voor de wijk. U bent van harte welkom op de officiële inhuldiging!

Ontdek Campus National: een sociale ontmoetingsplaats in hartje Antwerpen 

In maart 2010 kocht Thomas More een aantal panden in de Kronenburgstraat, tegenover het Tropisch Instituut. Hun geschiedenis gaat terug tot 1877, met appartementen, woon- en winkelpanden, de legendarische discotheek Het Salon die er ooit gevestigd was, en een autogarage met toonzaal. Het jonge Antwerpse architectenduo Frederic Vandoninck en Wouter Willems (FVWW-architecten) renoveerde de panden tot een open en transparante campus waar ontmoeting centraal staat. Het resultaat: een cross-over tussen oude en nieuwe architectuur, de hogeschool en de buurt, studie en vrije tijd, student en medewerker.

De opleidingen Toegepaste Psychologie en Logopedie & Audiologie, het STIP en de studentenadministratie vinden er hun thuisbasis, maar de campus huisvest ook 50 studentenkamers voor studenten met en zonder functiebeperking, het open leercentrum Belpaire, een koffiebar, een multi-inzetbare eventlocatie en flexibele werkruimtes.  

Ontmoet studenten die een sociaal engagement opnemen in de buurt 

Campus National heeft studentenkamers en studio’s voor 50 studenten. Vier kamers zijn uitgerust voor rolstoelgebruikers. Studenten die op Campus National een kamer bewonen, nemen een sociaal engagement op in de buurt. Zo nemen een aantal van hen de zorg op voor medestudenten met een functiebeperking, anderen doen dan weer aan huiswerkbegeleiding voor kinderen op Sint Andries, brengen bezoekjes aan eenzame bejaarden, ondersteunen buurtsportactiviteiten of steken een handje toe in een revalidatiecentrum. Op Campus National gaan student en engagement dus onder 1 dak.

En klink met ons op de nieuwe campus!

Journalisten zijn van harte welkom op de persvoorstelling op 19 maart vanaf 12u. Het programma ziet er als volgt uit:

12u00   Onthaal met broodjeslunch
12u30   Verwelkoming (Machteld Verbruggen, algemeen directeur Thomas More-hogeschool)
12u35   Officiële inhuldiging van Campus National (Studenten, medewerkers en directie)
12u45   'Collectief op alle vlakken' - toelichting van het renovatieproject (Wouter Willems, FVWW-architecten)
12u55   Student en engagement onder één dak, toelichting van het sociale studentenproject (Ann Van De Peer, directeur STIP)
13u05   Receptie en rondleiding, mogelijkheid tot interviews

Beeldmateriaal van de inhuldiging zal beschikbaar zijn op 19/3 vanaf 15u op www.thomasmore.be/pers

Thomas More-hogeschool opent nieuwe Campus National

$
0
0

Studentencampus met sociaal engagement voor de buurt

Op donderdag 19 maart opent Thomas More-hogeschool een gloednieuwe campus in de Kronenburgstraat in Antwerpen, Campus National. Op Campus National studeren, wonen en leven studenten midden de Antwerpenaren. Naast lesfaciliteiten, een leercentrum en flexwerkplekken huisvest de nieuwe campus immers ook studentenkamers en studio’s voor 50 studenten die een sociaal engagement opnemen in de buurt. Zo wordt de nieuwe hogeschoolcampus een sociale ontmoetingsplaats in de stad met meerwaarde voor de wijk.

Campus National: een sociale ontmoetingsplaats in hartje Antwerpen

In maart 2010 kocht Thomas More een aantal panden in de Kronenburgstraat, tegenover het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen. Hun geschiedenis gaat terug tot 1877, met appartementen, woon- en winkelpanden, de legendarische discotheek Het Salon die er ooit gevestigd was, en een autogarage met toonzaal. Het jonge Antwerpse architectenduo Frederic Vandoninck en Wouter Willems (FVWW-architecten) renoveerde de panden tot een open en transparante campus waar ontmoeting centraal staat. Het resultaat: een cross-over tussen oude en nieuwe architectuur, de hogeschool en de buurt, studie en vrije tijd, student en medewerker.

De opleidingen Toegepaste Psychologie en Logopedie & Audiologie, het STIP en de studentenadministratie vinden er een thuisbasis, maar de campus huisvest ook woongelegenheid voor 50 studenten met en zonder functiebeperking, het open leercentrum Belpaire, een koffiebar, een multi-inzetbare eventlocatie en flexibele werkruimtes. Campus National wordt de ontmoetingsplaats bij uitstek voor studenten en collega’s van Thomas More in Antwerpen, maar ook buurtbewoners, secundaire scholen en partners van Thomas More zijn welkom om gebruik te maken van de faciliteiten.

Student en engagement onder 1 dak

Campus National heeft studentenkamers en studio’s voor 50 studenten. Vier kamers zijn uitgerust voor rolstoelgebruikers. De helft van de bewoners zet zich in voor kotgenoten met een functiebeperking of voor een sociaal project in de buurt. De studenten helpen medestudenten die omkadering nodig hebben of geven een helpende hand aan buurtbewoners. Ze werken bijvoorbeeld samen met De Oever (OCMW Antwerpen), verzorgen mee de animatie bij bejaarden in RvT Het Huizeken van Nazareth en de Gulden Lelie, begeleiden kinderen bij hun huiswerk in de basisschool Sint-Jan Berchmans, ondersteunen Buurtsport en Costa (Cultureel Ontmoetingscentrum) op Sint Andries, doen naschoolse opvang in het Jongerencentrum Habbekrats, en steken een handje toe op de geriatrie van Sint-Elisabeth. Op Campus National gaan student en engagement dus onder 1 dak.

Openingsfestival Utopia

Op 19/3 om 20u opent de campus officieel haar deuren met een gratis studentfestival ‘Utopia’. Het wordt een spetterend feest voor àlle Antwerpse studenten, met meer dan 25 artiesten op 7 podia. Op het programma staan deejay sets, intieme performances in de livings van de studentenkoten, concerten, magisch lichtspel en dans. De studenten en medewerkers van Thomas More Campus National staken voor de opening van hun nieuwe campus ook een home-made Lipdub in elkaar en gingen uit de bol op Can You Feel it van The Jacksons: thomasmore.be/lipdub-national

2 state-of-the-art campussen in Antwerpen

Thomas More-hogeschool heeft met Campus National en Campus Sanderus 2 state-of-the-art campussen in Antwerpen. Campus Sanderus, die uitdijt van de Jozef De Bom- en de Sanderusstraat naar de Molenstraat, opende in april 2014 na een grondige renovatie en verbouwing zijn deuren. Men vindt er o.a. een grote aula en observatielokalen waar de studenten Toegepaste Psychologie en Logopedie & Audiologie het gedrag van testpersonen kunnen observeren.

Meer info?

Beeldmateriaal van de officiële inhuldiging is op 19/03 vanaf 15 uur beschikbaar op deze pagina.

Beeldmateriaal van Campus National (oud vs. nieuw) is beschikbaar via volgende link.

Meer info over het Utopia Festival vind je hier.

PsycEvent | Kwartiermaken | Werken aan ruimte voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

$
0
0

Wat doet de samenleving om personen met een psychiatrische kwetsbaarheid te laten integreren? De samenleving biedt mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid niet altijd de juiste kansen op sociale integratie en maatschappelijke participatie. Kwartiermaken richt zich op mensen die door die kwetsbaarheid te maken hebben met uitsluiting. Het doel is hen succesvol te laten deelnemen aan de samenleving. De aanpak is gericht op het bevorderen van een samenleving waarin meer mogelijkheden voor de doelgroep ontstaan. Het is een poging om een maatschappelijk klimaat te bevorderen waarin meer mogelijkheden ontstaan voor de doelgroep om erbij te horen en mee te doen naar eigen wens en mogelijkheden.

Meer info volgt!

Studenten kiezen Rupelstreek voor try-out nieuwste techniek interactieve documentaire

$
0
0

Eerste beelden te zien tijdens aftrap toeristisch seizoen in De Schorre Boom

Zondag 29 maart opent Toerisme Rupelstreek het toeristisch seizoen met een gezellige streekmarkt in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Bezoekers kunnen er in primeur ook de eerste ruwe beelden van een interactieve documentaire over de Rupelstreek bekijken.
 
Twee opleidingen van Thomas More, de voortgezette opleiding Toegepaste Audiovisuele Communicatie en de opleiding Interactive Multimedia Design, maken dit jaar samen met de mediabedrijven Option Media, Small Town Heroes en Sputnik Media een proefproject van een interactieve documentaire. Als onderwerp kozen ze de Rupelstreek.

Screenshot interactieve documentaire over de Rupelstreek-
 
Een interactieve documentaire is een nieuw medium dat een documentaire op een niet-lineaire manier brengt: kijkers kunnen op een webplatform zelf hun weg zoeken doorheen een verhaal en er fragmenten uitkiezen. Het iDoc project van Thomas More en de mediabedrijven wil dit genre verkennen door een proof of concept te maken waar dan een handleiding voor toekomstige interactieve documentairemakers uit moet komen.
 
De afgelopen maanden gingen de studenten op locatie filmen in de Rupelstreek en namen ze interviews af van een aantal bevoorrechte getuigen van de (vergane) baksteenindustrie. Ze verzamelden ook archiefmateriaal. De studenten werken nu samen met de mediabedrijven aan de montage van deze interactieve documentaire.

Primeur tijdens opening toeristisch seizoen

Nu zondag organiseert Toerisme Rupelstreek een gezellige streekmarkt in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre om het toeristisch seizoen te openen. Thomas More zal die dag een compilatie laten zien van enkele eerste beelden van de interviews, de sfeerbeelden en het archiefmateriaal. De volledige documentaire zal dan vanaf de zomer online te ontdekken zijn en ook beschikbaar blijven voor de Rupelstreek. Je kunt de eerste beelden van dit uniek project zondag bekijken in de onthaalruimte van De Schorre (in het centraal gebouw De Pitte). De streekmarkt zelf gaat door op het nabijgelegen Vlinderplein. Speciaal voor deze dag start De Schorre ook vroeger met de recreatieverhuur en kan iedereen gratis minigolf spelen en waterfietsen.

Praktische info evenement

  • Wanneer: Zondag 29 maart, 13.00 uur – 18.00 uur
  • Waar: Provinciaal Recreatiedomein De Schorre (de streekmarkt gaat door op het vlinderplein, de documentaire kun je bekijken in de onthaalruimte van De Schorre in gebouw De Pitte)
  • Deelnameprijs:gratis
  • Website:www.toerismerupelstreek.be& www.deschorre.be
  • Social media: www.facebook.com/toerismerupelstreek
  • Organisatie:Toerisme Rupelstreek (streekmarkt) & Thomas More Hogeschool (interactieve documentaire)

 

 

Aangepaste openingsuren tijdens paasvakantie

$
0
0

Met de herfstvakantie voor de deur, geven we graag even mee wanneer je op welke campus terecht kan. Je kan al onze campussen tijdens de vakantie telefonisch bereiken.

Op Paasmaandag 6 april zijn al onze Campussen gesloten.

Antwerpen

Campus Sanderus blijft open. Je er dagelijks terecht tussen 9u-12u30 en 13u15-17u.
Campus National is alle dagen open tussen 9u-12u, behalve op vrijdag 17 april. Dan is de campus gesloten.

Campus De Nayer

De campus blijft open. Je kan er dagelijks terecht tussen 8u30-12u30 en 13u10-16u45.

Geel

De campus blijft open. Je kan er dagelijks terecht tussen 8u30 en 16u.

Lier

Deze campus is gesloten gedurende de vakantie. Er is wel telefonische permanentie.

Mechelen

Alle onze campussen in Mechelen zijn gesloten gedurende de vakantie.  Er is wel telefonische permanentie.

Vorselaar

Deze campus is gesloten gedurende de vakantie. Er is wel telefonische permanentie.

Turnhout

Je kan op dinsdag 7 april en woensdag 8 april terecht in campus Turnhout tussen 9u en 16u. De andere dagen is deze campus gesloten.  Er is wel telefonische permanentie.

De trappen op in een verouderingspak

$
0
0

Thomas More organiseert inleefsessies ouderenzorg en psychiatrie voor studenten verpleegkunde

Hoe voelt het om oud te zijn, immobiel en zorgbehoevend, om gevoederd en gepamperd te worden, om de stad te ontdekken vanuit het perspectief van een rolstoel? Tijdens de projectweek biedt de opleiding Verpleegkunde van Thomas More, in samenwerking met de stad Mechelen, haar studenten de kans om vanuit inleving en beleving kennis te maken met de uitdagingen van de ouderzorg en de geestelijke gezondheidszorg. 

Het project kwam tot stand met de steun van het fonds voor 'flankerend niet-leerplicht onderwijs' van de stad Mechelen. Dit fonds ondersteunt onderwijsbeleid dat in samenwerking met lokale partners wordt ontwikkeld, en het schenkt bijzondere aandacht aan knelpuntberoepen.

Gedurende een week dompelen studenten verpleegkunde en docenten zich onder in de wereld van hulpbehoevende ouderen en psychiatrische zorgvragers. Ze helpen elkaar bij het eten en scheren, lopen trappen op in een verouderingspak, … Tijdens een rolstoelspel ervaren ze wat het is om met een beperking deel te nemen aan het leven in de stad. 

Het is niet toevallig dat de projectweek op deze ervaringen focust. De ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg worden immer steeds belangrijker. De vergrijzing, de toename van dementie & depressie: het zijn fenomenen waar elke toekomstige zorgverlener op voorbereid moet zijn. En er is meer nodig dan theoretische lessen om echt klaar te zijn voor participatie aan deze zorg. 

Naast inleefmomenten worden er gedurende de hele week interactieve workshops georganiseerd, gesprekken met ervaringsdeskundigen, lezingen van prominente sprekers zoals Vlaamse zorgambassadeur Lon Holtzer.

Daarnaast krijgen de studenten de mogelijkheid om verschillende zorginstellingen in de Mechelse regio te bezoeken, een buitenkans voor het werkveld om verpleegkundigen in spe warm te maken voor deze knelpuntberoepen.

Programma

Maandag

  • Opening van de week door Lon Holtzer – Vlaams zorgambassadeur
  • Sprekers: Luc Van de Ven klinisch ouderenpsycholoog – Sven – conceptueel kunstenaar UNIK-ID
  • Namiddag: workshops in kleine groep met getuigenissen uit de zorg

Dinsdag en woensdag

  • Inleefsessies: kennismaking met beperkingen (stadsspel rolstoelgebruik, verouderingsmateriaal)
  • Kennismaking beroepenveld (bezoeken)

Donderdag: Studiebezoek Zorg in Brussel Onder begeleiding van Huis voor Gezondheid

Vrijdag: Film + nabespreking

Praktische info

De inleefsessies vinden plaats op 31 maart en 1 april. U kan de activiteiten bezoeken tussen 09.00u en 16.00u.

De projectweek loopt van 30 maar tot 3 april.

 Stad Mechelen


Futureproof!? Verpleeg- en Vroedkunde klaar voor de toekomst?

$
0
0

“Waarom moet het altijd een visitatiecommissie zijn die komt peilen naar de kwaliteit van een opleiding?” vroegen de studenten van de opleidingen Verpleegkunde en Vroedkunde (Campus Turnhout) zich af. “Dat kunnen we zelf toch ook”, dachten ze en dus gaat de studentenraad op 2 april in debat met de opleiding, alumni, het werkveld en zorgvragers.

Aan de hand van een aantal stellingen wordt onderzocht of de opleidingen Verpleegkunde en Vroedkunde klaar zijn voor de toekomst. Dat moet drie concrete actiepunten voor het beleidsplan van de opleidingen opleveren. 

Drie concrete actiepunten….

Met het debat willen de studenten een antwoord krijgen op volgende vragen: 

  • Hoe kijken de stakeholders naar het beroep van verpleegkundige en vroedvrouw? Wat ervaren ze? Wat verwachten ze?
  • Bieden de opleidingen voldoende ondersteuning op de vragen die in het werkveld gesteld worden (door het werkveld zelf, door de patiënten/cliënten)?
  • Zijn de opleidingen “futureproof”…?

Op het einde van de avond willen de studenten concrete actiepunten, om futureproof te zijn. Die actiepunten worden dan afgetoetst aan de huidige opleiding: wat is er al aanwezig? Wat moet versterkt worden? Het antwoord krijgt een plaats in het beleidsplan van de opleidingen. 

…op basis van een reeks stellingen

Het debat wordt gevoerd aan de hand van een aantal uitdagende stellingen zoals 

  • beter een technisch, praktische verpleegkundige / vroedvrouw dan een theoretisch onderbouwde verpleegkundige / vroedvrouw
  • beter een bekwame verpleegkundige/vroedvrouw dan een betrokken verpleegkundige / vroedvrouw
  • een verpleegkundige / vroedvrouw die direct inzetbaar is of geleidelijk de kans krijgt zich in te werken
  • …..

Kom je graag mee debatteren?

Of gewoon luisteren? Dan ben je welkom op de Turnhoutse Campus van Thomas More van 18u15 tot 20u30.

Collega Koen Van den Bossche (0495 10 37 68) brengt u graag in contact met de studenten die het debat organiseren. 

600 leerlingen van het lager onderwijs nemen deel aan de Wiskundedag van Thomas More

$
0
0

De studenten van het tweede jaar van de Lerarenopleiding Lager Onderwijs van Thomas More in Turnhout en Vorselaar organiseren op donderdag 2 april voor 600 leerlingen van het lager onderwijs een dag vol wiskunde. Met een deeltjesversneller, meetkundeselfies, een getallendoolhof, een minuutmachine,… laten ze de kinderen op een boeiende en vooral actieve manier kennismaken met de geheimen van de wiskunde. 

De studenten laten de kinderen op de eerste plaats actief met wiskunde bezig zijn. Ze gaan zelf op ontdekkingstocht en zoeken uit hoe ze de uitdagingen die ze van de studenten krijgen, kunnen oplossen. Vijftien verschillende activiteiten staan garant voor een paar uur spannende en vooral plezante wiskundelessen. Elke activiteit heeft een eigen doel en wordt gevolgd door een korte reflectie. 

Een paar voorbeelden: 

Deeltjesversneller. De kinderen laten een pingpongballetje ronddraaien op een dienblad en proberen de snelheid van het balletje in te schatten: kan ik dat balletje te voet volgen? met de fiets? met de auto? Hoe kunnen we de snelheid van het balletje berekenen? Al snel ontdekken ze dat afstand en tijd een belangrijke rol spelen. ….

Getallendoolhof. In elk vakje van een rooster dat op de grond getekend werd, vinden de kinderen een getal. Dat getal staat voor het aantal passen dat een kind in een rechte lijn mag zetten (horizontaal / verticaal). Hoe komen ze van een willekeurig gekozen vak het snelst in het vak “Goal”? Goed nadenken is de boodschap. Door één of meerdere getallen te veranderen wordt de doolhof moeilijker of gemakkelijker. 

Minuutmachine. Hoe kan je de tijd meten zonder klok? Maak een machine die één minuut beweegt en je hebt een tijdmeter. Een knikkerbaan en WC-papierrolletjes brengen raad. 

Interesse?

De wiskundedag gaat door op drie locaties van 09u15 tot 15u15:

Kom gerust eens kijken op de Turnhoutse campus van Thomas More. Misschien kan u nog iets leren van … de kinderen. Geef vooraf een seintje aan collega Sabine Vranckx (0494 84 40 46). Zij brengt u graag in contact met de studenten, die alles organiseren en begeleiden en met de kinderen die op ontdekkingstocht zijn.

Ook in vrije basisschool Windekind in Vorselaar (Markt 19) en in de vrije basisschool de Wingerd in Poederlee (Wijngaard 11) bent u welkom. Voor Vorselaar en Poederlee is collega Stefan Haesen uw contactpersoon: (0495 61 48 39).

Excellente leraren! Duidelijke toekomstvisie in de lerarenopleiding

$
0
0

Bekijk in 1 minuut de actuele visie van de lerarenopleiding Thomas More. Hierop worden de specifieke opleidingsvisies, strategische meerjarenplannen 2015-2020 en de jaaractieplannen gebouwd. 

Ondersteunde communicatie

$
0
0

Ondersteunde communicatie/Able to Include

Projectomschrijving

Het Able to Include project heeft als doel de leefomstandigheden van personen met een verstandelijke beperking (PVB) te verbeteren. Er zijn verschillende technologische tools ontwikkeld voor mensen met beperkingen, maar de meeste van deze tools zijn niet toegankelijk voor personen met een verstandelijke beperking. In dit project wordt een proefopzet uitgezet waarin een ‘Accessibility layer’ of toegankelijkheidslaag getest wordt bij het gebruik van online sociale media (vb. Facebook, Whatsapp, Skype) door personen met een verstandelijke beperking die geen of beperkte schrijf- en/of leesvaardigheden hebben. De accessibility layer laat toe om geschreven taal om te zetten naar pictogrammen of gesproken taal. De layer wordt ontwikkeld in het gelijknamige CIP project ‘Able-to-include’ (Europese project). Het proefopzet gebeurt parallel in Groot Brittanië, Spanje en België gedurende de academiejaren 2014-2015 en 2015-2016. Gebruikers uit de drie landen komen met elkaar in contact, elke gebruiker heeft de mogelijkheid om zijn voorkeur(pictogrammen)taal te gebruiken De uitwerking vanuit België kadert binnen een PWO-project. De voorbereiding voor dit tweejarig onderzoek bestaat uit verschillende fases en gaat door gedurende het academiejaar 2014-2015. Vanuit de opleiding logopedie richt het onderzoek zich op het gebruik van pictogrammen binnen de sociale media. Er zijn vijf deelprojecten bepaald waaraan studenten logopedie meewerken in het kader van hun bachelorproef.

Aanbod

Binnen het aanbod permanente vorming wordt een studiedag georganiseerd rond het inzetten van ondersteunde communicatie (OC) of Alternatieve and Augmentatieve communicatie (AAC) bij problemen met communicatie.

Samenwerking

Nationaal: projectleider, K-point, in samenwerking met opleidingen Ergotherapie, Toegepaste Psychologie en Interactive Multimediadesign/Toegepaste Informatica/Electronica-ICT van Thomas More. Vanuit het werkveld medewerking van MPI Oosterlo & De Schakel vzw.

Internationaal: Ariadna Servicios informaticos, Fundacion Prodis en Universitat Pompeu Fabra (Spanje), Building Bridges (UK), KULeuven (België), Teamnet (Roemenië), National Microelectronics application centre (Ierland) & Inclusion Europe (België).

Onderzoeker

Mw. Lien Martens, lien.martens@thomasmore.be

Thomas More | Opleiding Logopedie en Audiologie

Campus Sanderus, Molenstraat 8 | 2018 Antwerpen

Tel. + 32 (0)3 241 08 29

Telepractice

$
0
0

Telepractice

Projectomschrijving

De recente ontwikkelingen op vlak van e-health en telehealth zijn ook binnen de logopedische praktijk doorgedrongen. Ook de revalidatie van afasiepatiënten ondergaat onder invloed van deze nieuwe digitaliseringsgolf een metamorfose. Afasie is het gevolg is van een hersenletsel (bijvoorbeeld een CVA) en beïnvloedt de betrokkenen hun participatie in de maatschappij. Het primaire doel van logopedische therapie voor afasiepatiënten is daarom het optimaliseren van de communicatie van de betrokken patiënt en haar omgeving. Patiënten met afasie en cognitieve stoornissen als gevolg van een hersenletsel hebben veelal nood aan logopedische therapie op lange termijn. Het organiseren van deze chronische afasietherapie waarop meer en meer mensen beroep doen, vormt een uitdaging voor onze gezondheidszorg. Mobiele technologie kan helpen bij het aanpakken van deze praktische uitdaging. Binnen dit onderzoeksspeerpunt worden de voordelen en barrières van het gebruik van mobiele technologie in afasietherapie onderzocht.

Binnen dit relatief nieuwe onderzoeksspeerpunt zullen bij uitbreiding verschillende doelgroepen (zowel kinderen als volwassenen) aan bod komen die baat kunnen hebben bij het toepassen van telelpractice. Ook de nieuwe taak als logopedist om cliënten keuzes te helpen maken in het toepassen van telepractice als communicatieondersteuning of als middel om therapiedoelen te halen zal uitgebreid worden onderzocht.

Aanbod

Binnen het vormingsaanbod van de opleiding logopedie en audiologie werd een studiedag rond telelogopedie georganiseerd. In samenwerking met het werkveld wordt ook praktijkgericht onderzoek opgezet.

Onderzoeker

Dr. Katrien Colman, katrien.colman@thomasmore.be

Thomas More | Opleiding Logopedie en Audiologie

Campus Sanderus, Molenstraat 8 | 2018 Antwerpen

Tel. + 32 (0)3 241 08 29

Viewing all 843 articles
Browse latest View live